nuffnang ads

Feb 22, 2013

Tazkirah la sikit dari bekas budak smap

How do you handle criticism?

For me, depends on what type of criticism. Constructive or destructive.

Aku rasa, elok jugak kena kritik sesekali ni. Bagi kita sedar, apa yang kita buat tu kurang tepat, and kena perbetulkan untk jadi lebih baik. So, bila kena kritik, tayah la nak melenting sangat. Or nak down sangat. Down sekejap takpe. Normal. Jangan sampai nk revenge pancitkan tayar kereta ke bakar kereta ke apa ke. Itu kurang normal.

Bagi aku, the moment kena kritik tu, jangan melawan, jangan nak pertahankan diri. Diam-diam, dengar apa orang cakap, balik tempat sendiri, fikir. Lepas tu, slow-slow ambik tindakan utk perbetulkan diri sendiri. Bukan balik tempat dan lempar pen. atau hempas file.

Susah nak admit kesalahan sendiri. Tapi perlu cuba perbaiki diri. Especially bila teguran datang dari orang yg  lebih berpengalaman. Jangan ego weh! Orang tegur sebab orang sayang. Kalau orang biar je kau hanyut, padan la muka tu.

Dah dah. salam pagi jumaat.

Renung-renungkanlah dan selamat beramal.

1 comment:

Sasha Sharifuddin said...

i handle criticism by gossiping with you! mwahss!