nuffnang ads

Nov 30, 2012

Ammar 5 months young!



Ammar at 5 months young. Berat mesti lebih dari 9kg ni.

Bergolek ke sana ke sini. Td sikit je lagi nk sampai bucu katil. I should be more careful. Tido malam pun semakin lama, and siang suka menjerit-jerit. Semua benda nk masuk mulut. And he calls me "mama". Bahahah. Not now. Tunggu la dia bole cakap nanti. :p

Next month, Ammar dh boleh makan. Hope you will still love my boobies. (   .)( .  ) boooobiiiesssss 

So fast the time flies. Suddenly thinking of a new baby. #makmaksangat.

Nov 27, 2012

IUD story #makmaksangat

#topik mak-mak sangat.

26.11.2012 Happy birthday rumet. and..today i got my IUD!

Dr Idora guna Nova-T Copper type IUD. Aku banyak baca pasal Paragard je. Dr Idora kata tak pernah dengar brand Paragard. Aku rasa, kat US je ada kot. Dia kata yg dia ada is Nova T and kalau hormon type,  Mirena. Copper based IUD ni ialah cheaper than the hormon type. Kalau kat Dr Idora, the IUD is RM200.00. Lain-lain kos is around RM50+. Percentage of failure is 0.1%. Phew. Let's hope that i will not be part of the statistic.

The insertion process was easy (nway, doctor yang buat kerja pun.). A very mild pain. Tolerable. A lil bit like pap smear. Dr said, if your husband should be able to feel the thread, datang balik and adjust the length of the thread. Should make lawak 10 inci masa tu, but i don't think it is appropriate. 

After that aku rasa mcm a very mild period pain sampai ke malam. Tapi very mild. Minor bleeding sampai ke malam and pagi tadi. But, very little. No need pad.

For me, aku rasa it was not a painful experience pun. I am happy.

Tapi do remember! kita hanya merancang, Allah yang menentukan. :D

Nov 23, 2012

Jangan angkuh

Aku kurang sihat. Batuk, selsema and hampir ke demam. Badan pun tak larat. Maybe berjangkit dari Ammar. Asyik gomol beliau. Pagi semalam jumpa doktor. Doktor tanya, nak MC dua hari tak?

Aku angkuh gile tanya balik kat doctor, "is it necessary, doctor?"

Hamekkaw.

Harini aku tau IT IS NECESSARY.

ok bye. continue working.

Nov 21, 2012

Birth Control

Harini rasa nk bercakap topik berat la. Ewah. Bukan pasal boikot-boikot Israel la. Pasal birth control jewww. Berat la bagi aku yg ala-ala tak berapa nk pikir masalah dunia. Masalah sendiri pun tak selesai selesai..huwarghhh

Selepas membuat research dengan jayanya, aku bercadang nk guna iud. Iud ke iucd ke..sama je. Tetap satu alat berbentuk T. Iud plak ada dua, satu yg ada hormon, which is Mirena and satu lagi ada copper, namely Paragard. Rupa bentuknya tidak menakutkan, cuma bila difikirkan ada bendasing nanti, macam takut-takut tapi mahu la.

Setelah berbincang dgn gynae ku, aku pilih nk pakai Paragard sebab Dr kata, sesuai untuk orang yg period regular dan tidak heavy. Mirena tu elok la utk sapa yang period dia heavy sbb katanya boleh reduce period sket. Apasal aku nk pakai IUD? Sebab aku malas la nak pikir kena makan pill yg berhormon, aku takut gemok. Apa2 yang ada kaitan dgn hormon, mesti aku sangsi.

Tapiiiiii

kalau baca review, semuaaaaaaaaa (mostly la ye) mestiiiiiii bg review sangat la negatiffffffff. ada yg kata sakit gila masa pasang sampai pengsan. ada yang kata pakai iud pun pregnant. depends kt orang la kot.

haish berdebar jugak aku ni. appointment minggu depan (gatal2 sangat nk buat appointment).

tapi okla..bila baca ni..sejuk hati sket..

http://www.livestrong.com/article/442880-can-i-do-heavy-workouts-if-i-have-a-paragard/

Nov 20, 2012

Breakfast Habit

How long can you stay on the same breakfast, every single day? (minus the weekend).

Aku ialah pemakan breakfast oats yang tegar. I've been eating the same brand of toasted oats every single day since masuk kerja. dah almost three months. Kadang-kadang bihun goreng atau nasik lemak cuba mencelah pada hari Jumaat, but most of times, white's toasted oats.

Maybe i should go oats/cereal hunting soon sebab stock ni dah nak habis. 


Nov 9, 2012

Berangan

Two things i wanna do in the near(not so near) future.


  1. Umrah (2013)
  2. Backpacking in Europe (2014)
  3. Pegi Afrika. eh..three things. (: