nuffnang ads

May 29, 2012

Hello Dunia Penuh Pancaroba

Hello world. It's been awhile.

Too many stories. Mula dengan yang gembira dulu.

On my pregnancy


Minggu ni ialah minggu ke-35. Lagi 5 weeks eh? Dr Idris belom scan since 2 months ago rasanya. Dh lama dia tak scan. Selalu dia dengar heartbeat, and pegang-pegang perut. Maybe dia dr otai. So far, dia cakap normal. Baby ok. Tu je ayat-ayat dia. Check-up cost around RM40 kalau dia pegang-pegang and listen to heartbeat. I think it is super cheap kot, considering dia ialah pakar di Hospital Pantai. Maybe sebab tu ramai orang pegi situ. Ntah. Teka saja. 

Aku makan secara normal je. Macam orang tak pregnant pun. and lately selera makan tak mencanak. Cuma, berat tetap naik banyak. Tak paham, but takpelah. Malas nk kisah dah. Total weight gain dh almost 18kg. Aku rasa mesti sampai 20kg nnt sampai beranak. 

Baby gerak sangat banyak. Kadang-kadang senak. Kadang-kadang geli. Tido pon ikut suka hati. Terlentang ke, kiri ke kanan ke. Sama je. Takde pon yg selesa. 

Alhamdulillah kaki tangan so far takde bengkak-bengkak apa. No stretch marks (yet?) kat perut. No urat-urat timbul (yet?). No mengidam tengah-tengah malam. In fact cuba nak buat-buat mengidam tapi takde jugak. Tak tau la di masa depan. Tapi so far so good Alhamdulillah dipermudahkan. 

My mother

Around late April, kami adik beradik dikejutkan dengan berita mak sakit kuat. Aku and dik kak and anak menakan aku kt KL, sangat susah hati. Aku decided to amek cuti emergency, balik Perlis for about one week. Masa tu mak kat Hospital Alor Star. Gilir-gilir jaga mak. 

Last few weeks, keadaan mak nampak ok. Dah boleh jalan. Malah, mak boleh masak sket utk diri dia dah. Alhamdulillah. Tapi semalam, dikejutkan lagi sekali, mak tak boleh jalan semula, and keadaan mak macam mula-mula sakit. Very weak, and baring ja.

Mak sakit apa? Aku jawab je tatau, padahal aku tau. Some of my friends tau. Aku sedih, sebab tu aku malas nk blog. Now aku pun tgh tak tenang la, knowing mak aku kt kampung, terlantar. Kadang-kadang terfikir benda-benda tak elok, tapi cepat-cepat istighfar.

Aku doakan mak akan kembali sihat n kuat. Miss u mak. 

Aku dapat Segulung Sarjana

Finally, aku n bikjah dh tamatkan masters kitorg. Tapi aku choose not to attend the konvo. Shafik ada je, cuma tak seronok sebab mak sakit, tak dpt dtg. Masa konvo, kitorg pilih utk balik kampung, berada di samping mak. Buat apa aku gi konvo, tengok org lain amek gmbr dgn parents, lagi menyedihkan. Sigh. 

Tamat cerita.