nuffnang ads

Nov 27, 2012

IUD story #makmaksangat

#topik mak-mak sangat.

26.11.2012 Happy birthday rumet. and..today i got my IUD!

Dr Idora guna Nova-T Copper type IUD. Aku banyak baca pasal Paragard je. Dr Idora kata tak pernah dengar brand Paragard. Aku rasa, kat US je ada kot. Dia kata yg dia ada is Nova T and kalau hormon type,  Mirena. Copper based IUD ni ialah cheaper than the hormon type. Kalau kat Dr Idora, the IUD is RM200.00. Lain-lain kos is around RM50+. Percentage of failure is 0.1%. Phew. Let's hope that i will not be part of the statistic.

The insertion process was easy (nway, doctor yang buat kerja pun.). A very mild pain. Tolerable. A lil bit like pap smear. Dr said, if your husband should be able to feel the thread, datang balik and adjust the length of the thread. Should make lawak 10 inci masa tu, but i don't think it is appropriate. 

After that aku rasa mcm a very mild period pain sampai ke malam. Tapi very mild. Minor bleeding sampai ke malam and pagi tadi. But, very little. No need pad.

For me, aku rasa it was not a painful experience pun. I am happy.

Tapi do remember! kita hanya merancang, Allah yang menentukan. :D

3 comments:

sikulat said...

laaa.. hawait tak tanya akak.. ngeh ngeh,, akak dah 2 kali pakai.. lepas preggy #2 dan preggy #4 . anak 3 sbb #3 miscarriage.. hehhee.. lepas #1 tak sempat pakai dah termengandung. Baru nak pk pk nak pakai apa.. dah ter'ada' #2. :P

mmg macam papsmear aje rasenye.. same procedure cuma die letak bende kecik T shape tu tinggal kat dalam.. dan 1 day after tu rase cam senak perut sket (akak bayangkan cam body react nak adjust ada bende asing dalam rahim tuh) . pastu nnt ok.. Insya Allah.. sampai terlupa ada benda dalam badan.. :D

effect pada akak cume longer period .. without IUD 6-7 hari.. skrang 12-14 hari.. heavy pastu mild berhari hari.. Akak ada member yg tergolong .99% mengandung wlpn pakai UID.. ahahha.. rezeki tuh... :P

So.. merancangla kita.. Allah menentukan.. lalalala

rawsktar said...

hahahaha..akak ada bleeding love tak lepas tu? keep bleeding..keep bleeding love..

fuiyoh kak..lamanya period. kita pon sama gak 6-7 days cycle. ada cramp tak?

gynae kita pon bgtau dia golongan yg peknen walaupun pakai iud. gigih ye anak-anak diorg merentas batang T tu. hahaha.

sikulat said...

ahahhaa.. takde keep bleeding love.. takde takde..

aa.. selepas pakai IUD mmg gitula.. tapi sib baik panjang tapi time heavy tu kejap aje. Cuti lama setiap bulan..

itulah juara sebenar tuh.. (yg merentas batang 'T' ituh..) hebat ..