nuffnang ads

Dec 21, 2011

Thesis and Everything in Between

Phew. After two days menghilangkan diri dari office, aku berjaya menyiapkan draft thesis. What an accomplishment. Sangat seksa. After dua kali cuti khas, a wedding, and everything in between! Lega. Alhamdulillah.

Masa nak submit, supervisor yang aku jumpa satu semester sekali, kata dia nak tengok dulu thesis aku before dia sign submission form aku. Dia tak pernah langsung baca draft aku, and aku plak buat stunt menukar tajuk thesis 2 weeks before submission. 

Selepas ditelek-telek, dan dikomen-komen dan dikritik-kritik, dia kasik aku submit draft dengan syarat:

  1. sila baiki analisis anda. 
  2. sila hantar draft baru beberapa hari sebelum presentation terutamanya kepada panel-panel yang terlibat.
  3. sila baiki susun atur thesis anda yang berterabur.
  4. jika gagal melakukan semua di atas, saya TANAK MELULUSKAN AWAK.
yeah. My presentation is on 10 January 2012. i believe i can do this. after so long. thank you God. and now i choose to rest la hari ni. macam zombie dah. zzzzzzz.

Dec 19, 2011

Auntie Angkat with a good heart

Harini aku nak cerita pasal a friend we met at Siam Reap. Let's call her Lena. She's a Singaporean, masa kami jumpa dia di SR, dia lepak di Bloom Guest House jugak, sebab the owner of Bloom (Diana) is one of her friend, and i think dia pon ada tolong Diana jugak kot. She was so nice, like the unofficial tour guide, and she bawak us to Siam Reap night market and tunjuk kedai mana nak beli good stuff with good price. Oh, i miss SR so much. Lena is not our age punya orang, she has a daughter age 20++, so Shafik panggil dia auntie angkat. tapi dia nampak muda dan bertenaga dan kdg2 rasa umur dia baru 35-36. Tak logik, tapi bila kita cam young at heart, maybe it shows. apa mende aku cakap ni? paham2 la.

Anyway, Lena datang KL last weekend. Dia pegi kenduri kawin her good friend punya son, kat Raub. Her famous friend. Eceh. So, harini aku and shafik pergi jumpa dia kat Terminal Bersepadu Selatan, sebab nak lunch with her before dia balik Singapore at 3pm.

Masa tanya nk makan mana, dia quickly cakap kalau ada time, boleh tak bawak dia pegi makan kt warung instead of fast food ke, restaurant ke. Dan kami bawak dia ke kedai favourite kami kat Sg Besi, kedai nasi campur yg berbagai pilihan dan murah! She was delighted bila sampai kt area Sg besi, dgn nampak apam balik and air tebu. Siap tapau bawak balik Singapore. Sweet.

The thing i like so much about her is...hati dia sangat baik. Dia cakap, bulan 2 nnt, she's going back to SR for a month just to help a Cambodian girl set-up macam community project kat sana. Before this pun, she was touched by Diana (the owner of Bloom), sebab Diana pindah from Spore to SR just because Diana wants to help the people kat sana. Help ialah dengan membantu diorang menjana ekonomi, bukan help dgn asyik menyumbang duit. Benda ni selalu buat aku fikir, both Diana and Lena ialah Singaporean and Chinese and hati diorang macam sangat pure..helping those poor people....kita yang Muslim ni..can we do that? Even dengan saudara seislam pun banyak je hasad dengki dan pelbagai, boleh ke nak bantu orang agama lain, bangsa lain? Even aku pon tak tercapai dek akal. :)

When i told her about my good news..muka dia cam glowing and her "congratulations" tu berbunyi very sincere it makes my heart melt. camtu lah. over kan aku? ha ha . Then she showed us a picture. Memula aku igt gmbr kahwin yg dia pegi, but actually it's a pamphlet. Gambar depan ialah sawah padi (huma) with a pondok. Dia kata, kalau dia dpt pegi or own a place like that, she'll be very happy. Harus la bawak dia ke Perlis. haha.

Aku tatau apa point aku membebel panjang pasal Lena. Maybe i admire her. Dia selalu cakap, sekarang kerja kuat-kuat, then tambah property to jana ur  income, come certain age, berhenti kerja and travel the world. Like what she did. Kerja dia tiap-tiap bulan ialah melancong, and helping those ppl at Cambodia. 

Maybe one day, I'll be like her.

Dec 15, 2011

12hrs Walk - Melaka International Walkathon

Sudah lama aku tak update blog. Penyakit M itu memang menyerang. Dan juga aku kalut dgn thesis. Submission ialah 21 Dec ini. Ahhh. Memang tak mengharapkan dapat markah baik. Cuma ingin lulus. Sudah bosan.

Dalam kekalutan thesis, sempat ye pergi Melaka. Untuk walkathon 12hrs. Sabtu lepas, 10 Dec kitorang berlima (Me, Sapik, Echot, Bikjah n Ida) naik kereta baru Echot pergi Melaka. ...... alamak takde idea. Dem.

Maybe blog baca entry baru sharkpitt. Dia cerita panjang lebar. Maklum la..house husband.

to be continued je la.