nuffnang ads

Feb 28, 2011

Diva Habis

Bila budak-budak berkumpul, rumah mak selalu menjadi huru hara dan riuh rendah.

Aku selalu gelak ja, tapi mungkin mak ayah anak-anak tu lebih pening kepala sebab nak kena basuh baju yang extra kotor, dan terpaksa la kerap salin baju.

Last weekend kami balik kampung. Ni hasil balik kampung kali ni.


 Cubaan membuat "peace"!

 Why so serious?

Zehra tanpa mekap tebal


Feb 22, 2011

Indochina Trip - Phnom Penh Part I

 Bus to Phnom Penh

 Velkommen Inn at St 104

Tiada motif

Isi borang masuk Cambodia dalam bas

Yeay we are now in Cambodia!

Visit Cambodia!

In the tuktuk

 Pasangan kekasih

Selepas berada di Saigon selama 4hari 3malam, kami meneruskan perjalanan ke Phnom Penh.

Kami beli tiket bus kat 217, Pham Ngu Lao street. We got the ticket for USD8, walaupun harga sebenar tiket ialah USD10. Tu sebab kitorang beli awal. So dia bagi harga diskaun (only at kedai 217 ni). Kedai-kedai lain bagi USD10. Kena rajin berjalan and ask for good price. We took the "Paramount Angkor" express bus, yang boleh kata setaraf la dengan bus-bus express kat Malaysia ni. Perjalanan ambil masa 6-7 jam to reach Phnom Penh.

Border Vietnam - Cambodia ialah tempat bernama Moc Bai. Masa kat border, jgn risau pasal VISA or anything sebab kita orang-orang ASEAN ni boleh masuk tanpa VISA. Mat saleh required to pay USD25 for the Visa. Actually, visa tu hanya cost USD20 tapi the extra USD5 utk duit kopi untuk mempercepatkan proses buat visa. Benda ni diterangkan sendiri oleh adik konduktor bus tu sebab dia tanak ada mat saleh rasa kena tipu. Korupsi ada di mana-mana. Nasib baik kami orang Malaysia. hihihi. Turun bas, chop passport, then masuk balik bus. Then bus will take you to the border sebelah Cambodia plak, tempat ni nama dia Bavet. Service pantas untuk kami sebab tak perlu buat Visa but we have to wait for the others la. tak lama pun, maybe sbb bagi duit kopi tu. hahhaa. Overall, takde masalah pun masa kat border ni. Smooth je. 

Sampai ke Phnom Penh, bus stop kat bus terminal dia, khas untuk bus Paramount Angkor. Kat sini, ko boleh la beli tiket nak pi tempat-tempat lain dalam Cambodia, dari PP to Siam Reap, Battambang, Sihanouk Ville, etc. Pendek kata, almost anywhere in Cambodia la bus ni cover. Try to ask the locals to buy the ticket for you, sbb kalau tourist beli, they'll double the price. Mmg begitu kaedahnya. Our tuktuk driver tlg beli our tiket to Siam Reap, harga USD7. Kalau kitorg beli sendiri, USD10. Turun-turun bas je, mesti la kena serang dgn tuktuk driver kan. Tapi jgn panik! Buat bodoh je. Maki je dalam Bahasa kebangsaan kita, diorg bukan paham.

Kebetulan, tempat tidor yg kitorg book jauh dari situ. So, possibility utk berjalan ialah 0 (dgn bag berat cam bawak beras tu). So, kami amek tuktuk.Tuk tuk driver kitorang nama Jerry. Orang dia sangat baik. Tatau la kalau dia askar Khmer Rouge ke apa. Ha ha ha ha. Kitorang tidoq kt backpackers alley kat Phnom Penh. Tmpt kitorg tidor nama Velkommen Inn, St 104. Owner dia mat saleh, kawin dgn Cambodian. Bilik kitorg USD20, bilik bikjah and Ida USD15 sebab takde tingkap. Tempat ni tak happening mcm Saigon. Yg penting, depan "hotel" ada Mini mart 24 jam, and ada wifi. 

Malam-malam kami lepak kt dpn Inn tu, minum-minum. Layan diri je la. Mat saleh seme minum beer.

Feb 21, 2011

Sebuah Buku Mengubah Minda

Ada sebuah buku yang aku beli semasa di Siam Reap.


Tajuk buku tu, "First They Killed My Father".

Kisah bagaimana author buku tu, Loung menghadapi zaman pendudukan Pol Pot dan Khmer Rouge. Aku bukan jenis yang membaca novel dan buku-buku sangat. Aku bukan pengumpul novel. Aku beli buku biasanya bila aku bersungguh-sungguh nak baca buku tu.

And this book, aku baca tiap-tiap malam sebelum tido, smpi la habis.

Sangat menyayat hati, baca pasal kehidupan Loung sekeluarga. Masa ni Loung kecik lagi. About 5 yrs old kot. Dari keluarga middle class di Phnom Penh, diorang kena pergi ulu ceruk Cambodia, kerja sebagai petani. Bapa, mak dan adik dia paling kecik kena bunuh and salah sorang sister dia mati akibat sakit melampau. Dia dan siblings dia yang lain berjaya menyelamatkan diri sampai ke Thailand. And last sekali, Loung and abang dia pergi US, tinggalkan adik beradik yg lain sebab tak cukup duit nk bawak semua. Loung kembali ke Cambodia 15 tahun kemudian untuk jumpa ahli keluarga dia yang lain. Menyayat hati. Tsk.

Aku cerita dlm bentuk ringkas je. Tapi kalau baca keseluruhan buku, boleh menangis dan kadang-kadang aku sendiri rasa apa yg Loung rasa. Rasa benci pada Khmer Rouge, rasa geram tapi at the same time rasa hopeless, rasa sedih bila ayah dia meninggal, rasa ngilu bila kepala Loung tu kena hentak-hentak, rasa macam kalau lah Cambodia takde masalah ni pada 1975, mungkin diorang pun dh jadi semaju Thailand. Mungkin.

Paling aku rasa, aku rasa bersyukur. Bersyukur negara aku tak macam tu. Bersyukur mak bapak aku selamat. Bersyukur kami suami isteri selamat. Bersyukur ahli keluarga dan kawan-kawan aku masih lagi boleh bersuka ria dan menikmati kehidupan. Ceewahh. Buku ni mengajar aku pasal kehidupan la sebenarnya. Diorang pada umur 5 tahun dh kena menghadapi kesukaran hidup yang dasyat. Kita, umur 30, masih dok pikir pasal benda bangang. Sama je aku ni pun. hihihihi.

Aku harap aku boleh jadi orang yang lebih berguna (sebab sekarang aku perasan aku berguna, so kena la lebih berguna ha ha ha ha). Utk suami aku, utk keluarga aku, untuk kompeni, untuk kwn-kwn aku. Apa-apa pun, bak kata omputih, choose your battle wisely. Bukan battle yg ko tau ko boleh menang je, tapi battle yang ko rasa puas eventhough ko kalah. *takde kaitan, tp sukati la*

Hari Minggu yang Dasyat

Lupakan pasal Indochina seketika. Walaupun aku dh tulis sampai ke Phnom Penh.

Jumaat malam - geng datang melawat mesin basuh. bukan melawat aku. chis.

Sabtu, makan-makan di rumah Ashek dan BBQ di rumah kawan Jaja. Terima kasih atas layanan baik anda semua dan makanan-makanan lazat yang dihidangkan.

Ahad - Giliran aku pulak buat makan-makan. Aku dan Sharkpitt pergi pasar Taman Tun. First time aku pegi pasar dengan suami selepas berkahwin 2 bulan. Interesting. Pasar Taman Tun bersih. Tapi sekilo ikan kembung harganya RM14. Di kg halaman aku, RM7 pun aku rasa mahal. Then again, Kuala Lumpur dan Kuala Perlis ialah dua dunia yang berbeza. Selepas tu, kami pegi breakfast di Pelita Bangsar. Jumpa Rafiqa. Malam semalam Rafiqa sudah kembali ke Brussels. Take care!

Pastu aku masak. Pom pang keletung keletang siap masakan tak seberapa aku. Nannoor dtg dengan dua orang anak perempuan dia. Tasneem, si anak sulung adalah super cheeky aku rasa nk suruh dia terjun kolam supaya Nannoor menjadi gelabah. Hahahaha. Ida datang lewat sikit, dtg dengan memakai tshirt Bangkok dengan bangga.

Lepas tu aku tidor. Penat rupanya eh buat kerja-kerja dapor seorang diri. Baru tau mak masak tu susah payah. Insaf aku.

Senja, Meon dan Yati Suzari pulak datang. Tapi diorang dtg bwk jagung, dan bunga dan anggur! And meon tlg masakkan kentang! Yeay. Habis jugak nasik dan lauk pauk. Alhamdulillah.

Ye, hari minggu yang sibok tapi menggembirakan. Terima kasih kawan-kawan dan anak-anak kawan!

Dan hari Isnin tak perlu MC pon. Masih ada kudrat utk bekerja!

Feb 17, 2011

Indochina - Saigon City part II

Muka-muka orang nak masuk Cu Chi Tunnel

Muat jugak Ida masuk

 
Bergambar dengan kereta kebal

 
Muka orang nak merangkak dalam tunnel

 
Bercinta depan Notre Dame Church

 
Saya dan Bapak Ho Chi Minh

 
Tentera US yang kejam sedang melemaskan orang

 
Kami di War Remnant Museum

 
Saya dan kapal terbang perang

 
Kami dengan Helicopter America

 
Hantu di museum

 
Kedai yang best jual barang outdoor

 
Khusyuk sms boyfriend tanya size pakaian

What to do in Saigon?

1. Cu chi Tunnel

Tour paling murah aku jumpe after dh survey is USD4. USD4 ni including return trip to Cu Chi and one tour guide yang tak berapa fasih English (cakap English ke cakap vietnam aku pun dah tak berapa pasti). But to enter the Cu Chi tunnel area, u have to pay USD5 as the entrance fee (atau 10000 VND. See, untung when u pay in dong la actually). Apa yg special Cu Chi tunnel ni? Specialnya sbb penah digunakan oleh askar2 communist Vietnam (Viet Cong) semasa perang Vietnam - USA. Tunnel tu ada system yang sangat complicated dan sangat kecik. Hanya sesuai utk org2 bertubuh kecil (Vietnamese are small size people). Banyak la kisah tunnel tu, google je.


2. War Remnant Museum

Entrance fee : 15000 VND (less than 1USD). Kitorang jalan kaki je ke museum ni, berbekalkan peta dari hotel. about 2 km from the hotel la. museum ni mesti kena pegi ok kalau pegi saigon. Damn. Saksikanlah sendiri kekejaman US ke atas org Vietnam. Tetiba nak serang Vietnam, padahal vietnam tak de pasal dgn dia pun. Paling takut ialah US dropped the  chemical bomb, diorang bagi nama "Agent Orange". Efek bomb tu sgt dasyat la, kecacatan yang sangat ngeri. Dah la kekal smpi berapa keturunan ntah. Na'uzubillah la. 

3. Notre Dame Church


Kitorg pegi church ni pukul 1 pagi ok? Jalan kaki 2km lebih dah. Sebab jmpe church ni otw to Hard Rock Cafe. Aku seriously tak sempat nak kaji apa best church  ni. Cuma, cantek la dalam gambar. Hahahah.


4. Hard Rock Cafe


Pegi the Rock Shop je. HAHAHA. tu pun sebab anak buah aku pesan t-shirt.

5. Mekong Delta

Mekong Delta aku tak pegi kali ni sebab aku dh pegi during my first trip. So, basically Mekong Delta tour ni cam pegi masuk kampung diorang la, see how the people kat sana bekerja, melawat industri-industri kampung diorang macam perusahaan coconut candy, madu, dsbnya. Pastu, naik sampan dalam Sg Mekong tu. For me, takdelah interesting sangat but boleh try to get the experience la. Kalau tak try, mana nak tau best ke tak kan? Aku survey the rate for this tour is USD7 for one day rasanya (including bus ride and lunch kot).


6. Shopping

Haaaaaaaaaaaaa. hahahaha. ni paling best sebenarnya. Pegi je Ben Tanh, pagi petang siang malam duduk la Ben Tanh market tu. Pagi shopping dalam Ben Tanh, malam pegi night market surrounding Ben Tanh market tu. hahahaha. kain baju murah sial. telekung pun. ahhh semua la murah sampai jadi gile. gile ulang alik Ben Tanh hari-hari. Hati-hati jangan sampai Bentan. Murah tu kan, semurah USD9 utk telekung, RM45 utk baju kurung siap bermanik-manik bagai. Most of the penjual kain-kain ni can speak Malay sebab diorang melayu champa (especially penjual kain kat pasar malam).The quality of the telekung is very good. Kain lembut sangat-sangat.


Saigon really is a shopping paradise la. kena bargain gile-gile punya. Untuk peminat barang-barang outdoor, aku suggest satu kedai kat De Tham Street, opposite dengan money charger 203. Fuh, gila rambang mata dengan barang-barang outdoor diorang. Brand plak bagus-bagus. Boots Colombia boleh dpt dgn harga USD50. Kat KL jgn harap ok. Manade colombia harga seratus lebih. semua start dengan 300 kalau kt KL ni. tu tak masuk dgn beg-beg deuter, north face, etc. Fuihhhhh.
One more, kalau datang Saigon, banyak buku-buku yang potostat tapi sgt good quality. Buku-buku especially buku Lonely Planet adalah banyak dan of kos murah dari buku LP original. Buku original harga dalam RM100, tapi sana can get 3 books for USD11 (tgk ketebalan buku). Kedai-kedai buku banyak kat area Pham Ngu Lao. Ada jugak penjual buku yang carry buku tu tepi-tepi jalan. And kau sebut je negara mana, insyaAllah ada lah dlm koleksi diorang.

Malam ni aku post gambar-gambar berkenaan. Kalau ada daya.



Feb 11, 2011

Indochina - Saigon City - Part I

 Kasut pegi jalan-jalan. Saja nk tunjuk.

 Bunga-bunga yg dijual sempena CNY

 Tu dia Crazy Buffalo

 Accident di lorong. Satu pemandangan yang sgt rare di Saigon

 Restoran Halal.

Pemandangan dari bilik hotel


Ida kenapa kau makan pisang macam tu?

Ho Chi Minh - 28 January 2011  to 31 January 2011

We arrived at the airport lebih kurang pkl 4 ptg. Flight is about 2 hours to reach Saigon. I've arranged a pick-up with the hotel which costs around USD27, but actually it is way cheaper kalau amek je any taxi kat luar airport tu. Tapi luckily, the hotel kata tayah bayar for the pick up delivery sbb diorang make a mistake during the arrangement (tp itu sebenarnya masalah diorang, tak bgtau pun takpe kt kitorg). So, dia bagi free pick up. Selamat USD27.

Hotel : Kitorang stay kat Saigon Mini Hotel 5- USD33/night. Kinda regret amek hotel ni sbb actually can find cheaper rates. Tapi for the price, dia bagi kemudahan lengkap, ada kettle, ada semua standard yang hotel bagi la, ada wifi + free breakfast, and the room adalah sangat bersih, toilet pun sgt bersih. Aku sgt particular about toilet hotel. So, hotel ni betol-betol menjaga kualiti toilet  dia and aku puas hati. Breakfast dia bagi like 4 choices of food, tapi tidaklah kau akan makan benda2 spt pork dan sebagainya. hanya ada cereal + roti yang boleh dimakan sbg breakfast.

Our hotel is located at Bui Vien st, yang sangat dekat dgn Pham Ngu Lao st and De Tham st. These are the streets yang happening kat Saigon. Ada lotsa bars and pubs, and salah satu bar yang you cannot miss is the "Crazy Buffalo" bar. Bukan cannot miss as in tak boleh kalau tak pegi, tapi cannot miss to see la sbb ada gambar lembu merah besar. Our hotel agak jauh dari Ben Tanh market, which is about 10 mins walk. But duduk kat area sini senang utk dapatkan any tour package. berlambak-lambak tour company kat area sini. And one of the reason i chose to stay here sebab senang nak naik bus nanti masa nak gi Cambodia.

I highly recommended this hotel kalau ada budget lebih (33 USD lebih kurang RM100 la per night). Boleh look up for this hotel kat Trip advisor (one of the hotel recommended in Trip advisor). If the budget is tight, maybe boleh carik cheaper hotel (around 15 - 20 USD).

Halal food

Ada a few restaurants yang jual makanan halal. Dekat2 Ben Tanh, ada satu restoran nama Vn Halal. Ada jual local delicacies version halal, tapi aku tak lalu. Daun apa ntah dia letak, menybabkan selera aku kata "stop makan!". Vn Halal ni operated by Melayu Champa, so they can speak Malay.

Depan our hotel (Bui Vien street) ada one restoran, nama dia "Little India". sangat heaven la makan nasi beriani dia. Sedap gile. Mamat tu dtg dari India n he married a Vietnamese. Masakan dia tip top la. Aku suka.  Roti nan dia pun sedap. Lain dari kita punya nan. Dia kata, "that's how we make nan back in India". i dunno.

ada one more famous Halal restaurant kat saigon, nama restaurant tu Halal @ Saigon. tapi kitorg tak jumpa plak kat mana.

Makanan femes kat Vietnam ialah "pho" (tapi sebutannya "fe"). Banyak jual tepi jalan, tapi mcm biasa, ada pork dsbnya. Kalau lalu, makan la yang vegetarian tp tak tau la tahap kehalalannya. Even restaurant mcm "Little India" tu pun, mamat tu still jual Saigon Beer. maybe dia terpaksa sebab nak attract tourist mcm mat saleh.

Kopi Vietnam pun the shit. Cuba la "Vina Cafe" atau " Trung Nguyen" coffee. Lazat. And we bought kopi kisar jenis "Blue Mountain". 100g is 55000 VND (dekat2 USD3).  Sedap gileeeeeeeeeeeeee. U can buy their coffee at Ben Tanh. Nyesal plak tak beli coffee Blue Mountain tu banyak-banyak tapi actually mahal la jugak kopi tu. Lain kali aku akan beli banyakkk!!!

Currency : Vietnam guna currency "Dong" (VND). Rates utk 1 USD pada masa kitorg pergi is roughly around 1USD = 20500 VND. Tapi kitorg jumpa satu kedai, kedai lot 203, De Tham St yang dia kasik 1 USD = 20900 VND. Untuk membeli belah, pakai matawang diorang adalah lebih menguntungkan especially kalau beli banyak barang. USD is widely accepted, so no worries.

Ok nanti aku sambung and letak gambar. 




Feb 7, 2011

The end of our Indochina adventure

I am now at the Bangkok City Hotel lobby. Blogging just to kill the time. Now is 2.21 am local time. Our flight will be at 7.00 am, so we gotta catch the cab to the airport at around 5 am. Tonight is the last nite of our 10 days adventure. Tiring but great adventure for each one of us.

One journey started at Ho Chi Minh city and it ends at Bangkok. We travelled thousands of kilometres and thank God we are still alive.

Cant wait to be back home, to meet my orang-orang tersayang.

I'll write a proper entry about our so called "backpacking" trip (backpacking + shopping is the correct term to use anyway).

For all my travelling partners, you guys are the best! Love you all so much. Especially you, Sharkpitt. :D

Let's plan for a new adventure!!